Wat zijn CNC machines en waar moet ik op letten bij aanschaf?

Blog
, ,

De afkorting CNC betekent Computer Numerical Control. Het staat voor computergestuurde machines. Deze machines kunt u gebruiken om verschillende materialen te bewerken naar verschillende eindproducten: ruwe grondstoffen gaan erin, en er komen eindproducten uit. U vindt deze CNC machines vooral in grote productiebedrijven die actief zijn in de sectoren metaal, glas, kunststof en hout. Ze gebruiken CNC machines omdat de machines één keer het product programmeren en vervolgens kan de machine deze oneindig produceren. Er is dus weinig mankracht voor nodig wat weer scheelt in kosten. 

Wilt u er ook een aanschaffen? In dit artikel bespreken we 6 belangrijke factoren waar u op moet letten bij de aanschaf van een CNC machine.

6 belangrijke punten om op te letten bij aankoop CNC machine

Een CNC machine is een handig ding maar ook kostbaar. Hoe vindt u dan de juiste CNC freesmachine machinepark past? Er zijn een heleboel aspecten die een rol spelen in de keuze. We noemen de 6 belangrijkste punten waar u op moet letten wanneer u een CNC machine gaat kopen: 

  1. Aantal benodigde assen
  2. Bereik van de assen
  3. Type bewerking
  4. Eisen voor nauwkeurigheid
  5. De CNC besturing
  6. De prijs-kwaliteitsverhouding.

 

  1. Aantal benodigde assen

Standaard beschikt een CNC freesmachine 3 assen: de X-, Y- en de Z-as. Er zijn CNC machines die u kunt uitbreiden tot 4 of 5 assen (of kies voor een machine die standaard is uitgevoerd met een vierde of vijfde as). Het voordeel van meerdere assen is dat er in één opspanning meerdere kanten bewerkt kunnen worden, dat scheelt flink wat tijd.

  1. Bereik van de assen

Naast het aantal assen is ook het bereik ervan een belangrijk onderdeel in de zoektocht naar de juiste CNC metaalbewerkingsmachine. Het te frezen product kan namelijk wel in de freesmachine passen, maar wanneer het bereik niet toereikend genoeg is, krijgt u niet het gewenste resultaat. Probeer daarom altijd zo dicht mogelijk bij het streefproduct te komen qua bereik.

  1. Type bewerking op de CNC machine

Hoe lastiger het te verspanen materiaal, hoe krachtiger en stabieler de CNC freesmachine moet zijn. Aluminium, bijvoorbeeld, is een vrij eenvoudig te verspanen materiaal. Hier heeft u niet zo zeer kracht en koppel bij nodig, maar vooral een hoog toerental. Freesmachines die daar geschikt voor zijn, zijn vaak uitgerust met lineaire geleidingen en high speed spindels.  Bij materiaal dat lastiger te verspanen is, zoals Inconel of gereedschapsstaal, heeft u veel meer baat bij een hoge koppel en een maximale trillingsdemping. 

Welke CNC besturing wil ik op de machine?

Waar u voor uw smartphone kunt kiezen uit verschillende besturingssystemen, is dat ook het geval bij uw CNC machine. Fanuc, Heidenhain en Siemens maken hierbij de dienst uit. Maar er zijn ook een aantal machinebouwers die een eigen besturing hebben uitgebracht.

De juiste prijs-kwaliteitverhouding?

U wilt natuurlijk een machine wat echt waar voor z’n geld biedt. De beste prijs-kwaliteitsverhouding hangt eigenlijk vooral af van de machinebouwer, het type machine, maar ook waarvoor de machine gebruikt wordt. Zo zal een lichte machine voor zwaardere metaalbewerking minder kwaliteit leveren dan voor werk waar het wel geschikt voor is. 

Menu