Het belang van droge blusleidingen onderhoud

Niet gecategoriseerd

Vandaag zetten we op een rijtje wat je moet weten over een droge blusleiding. We bespreken allereerst wat het precies is en waarvoor een droge blusleiding gebruikt wordt, wat de voordelen ervan zijn  en wanneer het verplicht is om een droge blusleiding in een gebouw te hebben. 

Wat is een droge blusleiding?

Een droge blusleiding is een geheel van buizen van verzinkte gegalvaniseerde stalen buizen met meerdere aansluitingen, waarvan een of meerdere aan de buitenkant van het gebouw. De aansluiting(en) aan de buitenkant van het gebouw moeten minder dan 50 meter van een brandkraan verwijderd zijn. Hierop kan de brandweer een of meer slangen aansluiten die ook op de brandkraan op straat aangesloten wordt op het moment dat er brand is 

Wat zijn de voordelen?

Een droge blusleiding heeft als grootste voordeel dat het tijd bespaart op het moment dat er in het gebouw brand uitbreekt. De reden hiervoor is simpel. De brandweer hoeft slechts twee slangen aan te sluiten om te kunnen beginnen met blussen. Eentje van de brandkraan naar de aansluiting aan de buitenkant van het gebouw en eentje vlakbij de brand. Dit in tegenstelling tot wanneer er geen droge blusleiding is. In dat geval moet de brandweer net zo lang slangen uitrollen en aan elkaar bevestigen totdat ze dicht genoeg bij de brandhaard zijn om te kunnen blussen. Dit kost niet alleen veel tijd, maar ook veel mensen. 

Doordat het kunnen gebruiken van een droge blusleiding tijd bespaart kan de brandweer eerder beginnen met blussen. Dit kan mogelijk levens redden! In veel gevallen zal dit ook betekenen dat de brand sneller bestreden kan worden. Daardoor hoeft er minder water gebruikt te worden om de brand te blussen. Dat zorgt er op zijn beurt voor dat er niet alleen minder brandschade is, er zal ook minder schade door bluswater ontstaan. 

Wanneer is een droge blusleiding verplicht?

In Nederland is een droge blusleiding verplicht in hoge gebouwen. Denk bijvoorbeeld aan woonflats en grote kantoren. Als er een loopvloer in het gebouw aanwezig is die meer dan 20 meter boven de straat is, is het verplicht om een droge blusleiding aan te leggen. En ook jaarlijks droge blusleiding onderhoud is wettelijk vereist.

Conclusie

Een droge blusleiding is een hulpmiddel voor de brandweer op het moment dat er brand uitbreekt. Het bespaart tijd waardoor zij sneller kunnen beginnen met blussen. Hierdoor kunnen mogelijk levens gered worden en het beperkt de schade door de brand zelf en het bluswater.

Menu