Wat gebeurt er met werfafval?

Blog
,

Bij elke bouwwerf ontstaat er flink wat afval. Dat kan gaan om stenen, beton, hout, glas, maar ook aarde of gevaarlijke stoffen. Het correct sorteren en verwerken van dit werfafval is erg belangrijk. Zo kan het optimaal gerecycleerd worden tot nieuwe grondstoffen – of in het geval van gevaarlijke stoffen, onschadelijk gemaakt worden. 

Verwijdering

Alles start met de verwijdering van de verschillende afvalsoorten tijdens de (gedeeltelijke) sloop. Het is cruciaal om alles selectief te strippen. Door meerdere afvalstromen te maken verloopt de verwerking veel efficiënter. Gemengd bouwafval is namelijk veel moeilijker om te recycleren.

Bij bepaalde materialen moet er extra aandacht gespendeerd worden aan de verwijdering. Denk bijvoorbeeld aan asbest. Wanneer deze materialen scheuren of breken zullen er asbestvezels in de lucht vrijkomen die allerlei gezondheidsproblemen veroorzaken.

Transport

Van zodra het werfafval uit het gebouw verwijderd is, moet het getransporteerd worden naar een verwerkingscentrum in de buurt. Dat kan op twee manieren. De meeste bouwbedrijven doen beroep op een containerverhuurfirma die regelmatig bepaalde soorten afvalcontainers levert en weer ophaalt. De tweede mogelijkheid is de bouwonderneming die zelf vrachtwagens inzet om het werfafval te transporteren. 

Verwerking

De circulaire economie zegt dat we afval zoveel mogelijk moeten transformeren in nieuwe grondstoffen om de impact op het milieu te verlagen. Dat is bij werfafval niet anders. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat oude bakstenen worden schoongemaakt en hergebruikt in een nieuw gebouw. Of stukken beton die worden verbrijzeld tot gebroken betonpuin, wat als fundering voor een oprit kan dienen. 

Bij het ene materiaal gaat dit natuurlijk makkelijker dan bij het andere. Asbest vraagt bijvoorbeeld een speciale aanpak. Overtollig aanvulzand kan veel sneller hergebruikt worden. 

Is het onmogelijk om het werfafval een tweede leven te geven? Dan wordt het verbrand. Dit is natuurlijk een minder ecologische oplossing, hoewel er tegenwoordig technologische ontwikkelingen zijn om de uitstoot hiervan te beperken. 

Menu