Wat zijn de meest duurzame bouwmaterialen in Nederland?

Blog

Er komt veel kijken bij het bouwen en verbouwen van je woning. Het kleuren, inrichten en natuurlijk het budget zijn erg belangrijk. Daarnaast is het ook erg belangrijk om de duurzaamheid van het huis in acht te nemen. Dit geldt zowel voor het verbouwen en bouwen van je een huis.

Vier duurzame bouwmaterialen

  1. Groendak

Een groendak is een dak waarop verschillende planten en mossen groeien. Dit dak is een duurzaam alternatief voor een ‘gewoon’ dak. Het is goed om dit misschien te overwegen als je een huis laat bouwen of verbouwen. Een groendak zorgt voor een constant binnenklimaat waardoor het in de zomer koel is en in de winter warm.

  1. Bamboe

Bamboe is een grassoort, geen hout. Het is een bouwmateriaal dat erg duurzaam is en al meerdere jaren wordt gebruikt. Het is erg duurzaam omdat het natuurlijk materiaal is. Er zit wel één nadeel aan bamboe, je kunt het beter niet in de buitenlucht gebruiken. Bamboe is vergeleken met bijvoorbeeld verschillende houtsoorten erg gevoelig voor schimmels en insecten.

  1. Hout

Hout wordt al niet voor niets al jaren gebruikt in de bouw. Net zoals bamboe is het duurzaam omdat het natuurlijk materiaal is. Een voordeel van hout is dat het relatief snel weer aangroeit. Hout heeft een langere levensduur, maar massief hout heeft bijvoorbeeld ook minder bewerking nodig.

  1. Gerecycled metaal

Metaal is duurzaam mits het gerecycled is. Metaal winnen is erg milieuvervuilend en ook arbeidsintensief. Om deze metalen niet meer te gebruiken is daarom zonde. Gerecycled metaal is dan een duurzame keuze. Aluminium valt hier bijvoorbeeld onder. Het is gemakkelijk en belangrijk om metaal te recyclen omdat de kwaliteit van het materiaal niet achteruit gaat.

Menu