Dit is waarom de grondstofprijzen zo hard zijn gestegen

Blog

Grondstofprijzen

U heeft het vast ook wel gemerkt, de prijs van grondstoffen zijn enorm gestegen. De vraag is alleen, hoe komt dit? Hier zijn verschillende redenen voor. Niet alleen u heeft er last van wanneer u gaat tanken, ook is het vervelend voor bedrijven. Het is zelfs zo erg dat bedrijven hun contracten niet meer kunnen nakomen. De bouw tot cosmeticabedrijven klagen over de schaarste en de prijzen.

Tekorten

De prijzen van vele grondstoffen en agrarische producten zijn zo omhoog geschoten door de tekorten. Er is een enorme vraag door het economische herstel waar we momenteel in zitten. Het probleem is het aanbod die nog niet is aangepast. Logistiek problemen is ook een oorzaak. Door deze oorzaken krijgen we te maken met de huidige situatie, alles wordt duurder.

De grondstoffen die zoveel duurder zijn geworden

  • Olie:

Het is te merken dat olie veel duurder is wanneer u gaat tanken. De benzineprijzen zijn al op z’n hoogst en dit zal de komende tijd alleen nog maar stijgen. Doordat het land steeds meer opengaat en de economie aantrekt, stijgt de vraag naar fossiele brandstoffen.

  • Hout:

Doordat grote zagerijen hun werkzaamheden stil legde in het begin van de pandemie, zijn de prijzen omhoog gegaan. Ze vreesden voor een prijsval en kozen er daardoor voor om een tijdje niks te doen.

  • Papierpulp:

Toiletpapier, kopieerpapier, keukenrolpapier – het is allemaal duurder dan voorheen. De reden van deze stijging is het gebrek aan containers en de hogere vrachtprijzen voor zeetransport. De middenklasse in China stapt over naar premium toiletpapier en papieren zak- en handdoeken. Dit betekent dat er ineens veel meer vraag is.

  • Koffie:

De oorzaak van de stijging in koffieprijzen is een lagere productie van koffie in Brazilië. Er is ook een tekort aan containers om de koffie te vervoeren en naar de afzetmarkten te krijgen.

Menu